Harmonika Rutar

Harmonika Rutar je zelo poznana harmonika v Sloveniji. Je eden izmed boljših izdelovalcev in je dobro razširjen po vsej Sloveniji. Izdeluje harmonike tako za otroke, kot za odrasle, s tem da upošteva vse želje in naročila. Izdeluje vse vrste harmonik, in sicer diatonične in klavirske. Zadnji modeli, narejeni z njegove strani, so narejeni tako, da je zunanjost samo iz lesa.

Tukaj si lahko ogledate nekaj modelov harmonike Rutar:

Še nekaj zgodovine.

Prvo harmonika Rutar je bila izdelana leta 1984, prepoznavna pa je najbolj po zunanjosti. Le-ta ima svoj zaščitni znak v obliki vinske trte. Harmonika Rutar je znana tudi po svojem čudovitem zvoku. Leta 1988 je pričel z izdelovanjem kovinskega mehanizma in vgradnjo nove basne mehanike, kar izboljša kakovost, ki jo ima harmonika Rutar.  S tem je pridobil na treh področjih in sicer na mehkobi harmonike, na zvenu, vse skupaj pa je pripomoglo tudi k lažjemu igranju. V tem času je pričel tudi z poimenovanjem različnih modelov, in sicer

  • Harmonika Rutar  PRIMORKA VI (manjša, otroška harmonika)
  • Harmonika Rutar PRIMORKA VII
  • Harmonika Rutar PRIMORKA VIII
  • Harmonika Rutar PRIMORKA SPECIAL

Harmonika Rutar  Primorka VIII je za igranje zahtevnejših glasb in ima dodatno vrsto gumbov. Tako ima štiri vrste gumbov. Harmonika Rutar  Primorka SPECIAL pa ima vgrajene medeninaste glasilke.

Leta 2006  harmonika Rutar dobi zlati znak kakovosti SQ, zaradi njegove izvirnosti in kakovosti.

Z letom 2011 pa je začel z izdelavo najmodernejših harmonik.

Harmonika Rutar še vedno išče izboljšave tako na kakovosti, kot na zgledu, tako da je njegova harmonika vedno med najboljšimi.