Harmonika tagged posts

Harmonika Rutar

Harmonika Rutar je zelo poznana harmonika v Sloveniji. Je eden izmed boljših izdelovalcev in je dobro razširjen po vsej Sloveniji. Izdeluje harmonike tako za otroke, kot za odrasle, s tem da upošteva vse želje in naročila. Izdeluje vse vrste harmonik, in sicer diatonične in klavirske. Zadnji modeli, narejeni z njegove strani, so narejeni tako, da je zunanjost samo iz lesa.

Tukaj si lahko ogledate nekaj modelov harmonike Rutar:

Še nekaj zgodovine.

Prvo harmonika Rutar je bila izdelana leta 1984, prepoznavna pa je najbolj po zunanjosti. Le-ta ima svoj zaščitni znak v obliki vinske trte. Harmonika Rutar je znana tudi po svojem čudovitem zvoku. Leta 1988 je pričel z izdelovanjem kovinskega mehanizma in vgradnjo nove basne mehanike, kar izboljša kakovost, ki jo ima harmonika Rutar.  S tem je pridobil na treh področjih in sicer na mehkobi harmonike, na zvenu, vse skupaj pa je pripomoglo tudi k lažjemu igranju. V tem času je pričel tudi z poimenovanjem različnih modelov, in sicer

  • Harmonika Rutar  PRIMORKA VI...
Preberite več

Frajtonarca

Frajtonarca je inštrument, na katerega se igra s pritiskanjem na gumbe, ob tem pa se razteguje oziroma stiska meh. Zanimivo je, da se je igranje tako imenovane frajtonarce zelo razširilo, kajti igra jo že skoraj vsak. Res je, da se je na začetku malo težko naučiti igranja, kajti vsaka tipka da dva različna zvoka, in sicer ob raztezanju ter stiskanju meha. Potrebno je omeniti, da je frajtonarca nastala med zadnjimi ljudskimi glasbili, po razširjenosti pa je med prvimi. Frajtonarca se je v okoli stotih letih razširila po vseh evropskih državah.   Deluje na principu orglic, le da tam vpihujemo zrak direktno, tukaj pa ga vpihujemo s pomočjo meha. S pritiskom na tipke, pa se jeziček, ki pokriva glasilke, odmakne in s tem omogoči pretok zraka. Ob pretoku zraka glasilke zanihajo, in tako povzročijo zvok. Značilno je tudi to, da vsaka tipka da dva različna tona, kot smo že omenili.  Najbolj razširjena frajtonarca je trivrstična, poznamo pa še dvovrstične in enovrstične.  Frajtonarca je sestavljena iz treh glavnih delov, in sicer so to basni gumbi, melodijski gumbi, ter meh. Izdelava harmonike kot je frajtonarca traja nekje pol leta, in sicer se najprej izdela ogrodje, nato glasovnice in glasilke, po tem vgradimo mehaniko, izdelamo meh, jo okrasimo po željah, na koncu še  uglasimo in namestimo dodatne dele.

Poznamo več vrst uglasitev frajtonarce in sicer:

->Frajtonarca G - C - F ->Frajtonarca Gis - Cis - Fis ->Frajtonarca A - D - G ->Frajtonarca B - ...

Preberite več